fbpx

Ezen a napon halt meg Sztrilich Pál Cserkészparkunk névadója 1960-banIn Memoriam Pál SZTRILICH the founder of the first Scout Centre in Hungary

Polcsi bá’, ahogyan mi cserkészek hívjuk, 1960. november 7-én halt meg.
Reá emlékezvén egy-két pillanatot emelünk ki életéből, és az Ő által létrehozott és vezetett Cserkészparkból. Olvass tovább…Pál SZTRILICH, one of the greatest scout master of the HSA died on the 7th November in 1960.

 

Csatlakozás a cserkészekhez

Sztrilich Pál és az 1930-ban végzett tiszti tábor résztvevői

Sztrilich Pál és az 1930-ban végzett tiszti tábor résztvevői

A budapesti piarista gimnáziumban akkor kezdődött meg nagy lendülettel a cserkészélet a legremekebb vezetéssel. Sík Sándor, a későbbi egyetemi tanár, a magyarországi cserkészet eszményeinek megfogalmazója alapította meg a 2.számú csapatot. Az idősebbik fiú, Tamás egyike lett az első rajvezetőknek, részt vett az 1913-ban rendezett vági tutajtáborban is. Hamarosan Pál is megkezdte cserkészéletét. Nagy lelkesedéssel és gyakorlati készségével életformáját találta meg benne.
1914-ben a piarista csapat már Magas-Tátra-i mozgótáboron vett részt, itt Pál már őrsvezető és táborikürtös. Ez volt a Trianon-előtti Magyarországon utolsó táboruk.

 

 

A megvalósult nagy álom – Hárshegyi Cserkészpark

1927-ben aztán megvalósul nagy műve, a Hárshegyi Cserkészpark. Ennek megálmodója, megvalósítója, megszervezője és felelős vezetője lett.
Egyre szükségesebbnek érezte ugyanis, hogy legyen a cserkészeknek egy saját birodalma, ahol sajátos életformájukat megvalósíthatják, nem csupán “egy-egy nyári táborozás alkalmával, hanem évközben, folyamatosan is. Ahova kilátogathat félnapra, hétvégére, rövid táborozásra: háborítatlanul gyakorolhatja a cserkész ügyességeket, a táborozást, sőt ezekhez felszerelést is kölcsönözhet. Másrészt alkalmas hely kellett a vezetőképzésre, annak gyakorlati megvalósítására.

A 22 holdnyi (=12ha, kb akkora mint a Sztrilich Pál Cserkészpark) területen aztán mindent meg lehetett találni: volt benne erdő, rét, játékhely, nagy tábortüzekre alkalmas térség, sátorozó hely, sőt még sziklafal is: elhagyott kőbánya, ahol sziklamászást lehetett gyakorolni és veszélytelen nyilazó- vagy lőgyakorlatokra is lehetőséget adott.

Statisztikai adatok az 1930-as évről szóló beszámolóból:

Egész évre vetítve átlagosan napi 75 fő látogatta meg, ebből átlagosan 25 fő aludt kinn.  Kirándulás céljára összesen 6629 belépés, csapattáborozásra 2264 éjelezés. Kiképzőtanfolyamok 13 tárgyban (pl. fényképezés, főzés, sízés, stb.) összesen 237 fő, átlagosan 6 napig.

1960. november 7-én halt meg. Temetésén ezernél több régi cserkésztársa vett részt. Egykori parancsnoka, Sík Sándor már nagy betegként nem búcsúztathatta, helyette dr. Waigand József tette ezt meg, aki maga is cserkésztáborokon, tisztitáborokon felnőtt fiatalabb barát volt.

Forrás: www.sztrilich.hu, és Papp Kálmán (RoRa cserkész)

He dreamed and founded the first Scout Centre in Hungary. It was at the feet of the Hárhegy. He was also a great trainer of scoutmasters.

Some statistics from the Hárshegyi Scout Centre from 1930
  • avg. 75 visitors and 25 overnights per day

    Pál SZTRILICH and his trainees from the Scoutmaster training camp 1930
    Pál SZTRILICH and his trainees from the Scoutmaster training camp 1930
  • 6629 daily visitors
  • and 2264 overnights in scout camps
  • Lot of trainings in 13 different topics (photography, coocking, skiing). 273 trainee  took part on the trainings in total.

 

 

Source: www.sztrilich.hu and Kálmán PAPP royal ranger scoutmaster