fbpx

OttHon az Erdőben ♣ Mesél az Erdő ♣ ÖKU-sok a cserkészparkban

OttHon az Erdőben

Mesél az Erdő

Március 9.-én reggel fél nyolckor a Máriaremete – Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola 4. évfolyama buszra szállt, hogy az OttHon az Erdőben projektnek hála megismerje környezete természeti értékeit; találkozzon a természettel, és meghallgassa, mit mesél az Erdő. A Sztrilich Pál Cserkészparkban Hanna, Orsi és Tardos várta őket, hogy egy közös sétát követően a 3 osztálynak forgószínpad rendszerben bemutassák az erdő és a fák világát, és meséljenek az erdész és vadász szakma fontosságáról.

Az első állomáson Orsival találkoztunk, akivel egy játékos akadályverseny keretében ismerhettük meg a fák életritmusát. A bemutatkozás után mindenki kapott egy kis cetlit, amelyre két tápláléklánc résztvevői voltak írva. Ezek segítségével felállítottuk a táplálékláncokat és csoportokat alakítottunk. Mindannyian a vízért, a tápanyagokért és a fényért küzdöttünk.  Az élménydús vetélkedő közben egy táblán kísérhettük figyelemmel, hogy a csapatunk fája mekkorára nőtt. A játék végeztével, azonban kiderült, hogy a vetélkedőnek nincs nyertese, hisz a különböző magasságú fák biztosítják az erdő szintezettségét, a benne élő fajok egymás mellett élését. A játék hevének csillapítása végett a kaptunk egy pohár szénsavas ásványvizet, majd egy szőlőcukrot. Így érthetőbbé vált számunkra, hogy a növények a fény erejével hoznak létre vízből és CO2– ból szőlőcukrot.

A második állomáson Tardos várt minket, és közös erővel kellett egy 73 cm élhosszúságú kalodát teleszedniük az erdőből holtfával és mindezt időre tettük. Miután a kaloda megtelt a hivatalos időeredmény felkerült a dicsőség listára, ahol az első helyen a magyarországi erdők állnak, hisz ők ezt egy másodperc alatt képesek produkálni. A következő megpróbáltatás során a séta közben megismer fafajok, és azok felhasználhatóságát kellett egy fantáziarajzban ábrázolnunk. Ezt követően még egyszer átbeszéltük az előző nap megírt kérdőív kérdéseit, így már nem maradhatott bennünk kétség a felől, hogy a tárnics az nem egy fafaj, és hogy milyen fontos feladata van az erdészeknek és vadászoknak.

A harmadik állomáson Hanna irányításával pantomim játékot adtunk elő, amelyen keresztül a nádas, a tisztás és a bozótos élővilágát mutattuk be egymásnak. Ezek után „a fák vándorlásáról” esett szó, és a különböző fafajok terméseit próbáltuk minél messzebbre fújni, hogy ebből is kiderüljön, hogy ki a leggyorsabb a fák közül. És hogy az aznapi elmaradt testnevelés óra kívánatos izomláza se maradjon el, egy gyors métázásra is sor került!

Sztrilich Pál CserkészparkA forgószínpad után uzsonnára ült össze, hogy az otthonról hozott finom falatokat elköltsük, és amint végeztünk, egy hatalmas lapot írtunk alá, melyen az OttHON az Erdőben program lógója volt látható. A program zárásaként egy szelídgesztenye fát ültettünk el és előtte készítettünk egy fotót, ami az óta bekeretezve lóg a tanári szoba falán.

 

Ennek a rendhagyó tanításnapnak köszönhetően rengeteg új ismerettel gazdagodtunk az erdők életvilágával kapcsolatban.  Megtanultuk mit jelent, ha egy faj invazív, segítettünk a fáknak táplálékhoz jutni, és megtudtuk, hogy hogyan vészelték át a fafajok a jégkorszakokat. Az élményhez még a szikrázó napsütésben és a tavasz izgalmas illatai is hozzá segítettek minket.

 

Köszönjük a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek és az IKEA-nak, hogy támogatásukkal lehetővé tették ezt a programot! Orsinak, Hannának és Tardosnak, hogy a feladatokat kidolgozták és levezették őket! És végül, de nem utolsó sorban, a Sztrilich Pál Cserkészparknak, hogy mindehhez egy varázslatos környezetet biztosított!

 

Reméljük, jövőre ugyanitt találkozunk!

A Máriaremete- Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola

Vidra- , Levendula- és Borostyán osztályai